top of page

Kasten Yaralama Suçu ve Cezası


Kasten yaralama suçu ve cezası Türk Ceza Kanunu'nun 86. maddesi ve devamında düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçunun basit şekli Türk Ceza Kanunu m. 86/1'de kanun koyucu tarafından tanımlanmıştır.


TCK m. 86/1:

(1)Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu suç uzlaşmaya tabidir.


Kanun koyucu tarafından Türk Ceza Kanunu m. 86/2'de kasten yaralama suçunda daha az cezayı gerektiren düzenlenmiştir. TCK m.86/2 göre;

(2) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.


Görüleceği üzere kasten yaralama suçu kural olarak şikayete tabi bir suç değilken daha az cezayı gerektiren hali olan kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması durumunda kanun koyucu bu suçu şikayete tabi bir suç olarak düzenlenmiştir. Şikayete tabi olması nedeniyle bu suç uzlaşma kapsamında kalmaktadır.


Türk Ceza Kanunu m.86/3'te ise kanun koyucu kasten yaralamada daha çok ceza gerektiren durumları düzenlemiştir. TCK m.86/3:

(3) Kasten yaralama suçunun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,

e) Silahla,

f) Canavarca hisle,

İşlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır.


Türk Ceza Kanunun m.86/3'te belirtilen hallerden bazıları Türk Ceza Kanunda tanımlanmıştır. (Örneğin silahın ne olduğu Türk ceza kanunun 6. maddesinin1. fıkrasının f bendinde tanımlanmıştır. Türk Ceza Kanununa göre silah;

1. Ateşli silahlar,

2. Patlayıcı maddeler,

3. Saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet,

4. Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler,

5. Yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddelerdir.) TCM m.86/3'te belirtilen bazı haller ise Türk Ceza Kanununda tanımlanmamış olup yıllar içerisinde Yargıtay kararları ve doktrinle belirlenmiştir. (Örneğin canavarca his Türk Ceza Kanununda tanımlanmamıştır.)


KASTEN YARALAMA SUÇUNUN NETİCESİ SEBEBİYLE AĞIRLAŞMIŞ HALLERİ


Kasten yaralama suçunun cezası kanun koyucu tarafından suç neticesiyle çıkan bazı sebepler nedeniyle ağırlaştırılmıştır. Bu durumlar Türk Ceza Kanunun 87. maddesinde düzenlenmiştir. TCK m. 87:

(1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,

b) Konuşmasında sürekli zorluğa,

c) Yüzünde sabit ize,

d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,

e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre(TCK m.86) belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.

(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;

a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,

b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,

c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,

d) Yüzünün sürekli değişikliğine,

e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,

Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, iki kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz.

(3) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.

(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde sekiz yıldan oniki yıla kadar, üçüncü fıkrasına giren hallerde ise oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.


KASTEN YARALAMANIN SUÇUNUN İHMALİ BİR DAVRANIŞLA İŞLENMESİ


Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu ve cezası Türk Ceza Kanunun 88. maddesinde düzenlenmiştir. TCK m. 88:


(1)Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur.


TCK m.88'e göre bir kişini ceza alması için ihmalin icrai davranışa eşdeğer olması gerekir. Bunun olabilmesi için de bazı koşullar aranır:

1- Belli bir icrai davranışta bulunma konusunda kanuni düzenlemelerden veya sözleşmelerden kaynaklanan bir yükümlülüğünün bulunması

yahut

2- Önceden gerçekleştirdiği davranışın başkalarının hayatı ile ilgili olarak tehlikeli bir durum oluşturması gerekir.

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçuna örnek vermek gerekirse Elazığ'da bir hastanede çalışan hemşire ya da hasta bakıcının ilaç vermesi gereken hastaya ilaç vermeyip hastanın biraz acı çekmesini istemesi ve bu sonucun gerçekleşmesi. Burada Elazığ'da çalışan o hemşirenin ya da hasta bakıcının cezai sorumluluğu doğmaktadır. Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu uzlaştırma kapsamındadır.




114 görüntüleme0 yorum

コメント


Yazı: Blog2_Post
bottom of page