top of page

BOŞANMA DAVASI

Güncelleme tarihi: 12 Ara 2021

Boşanma davası her davanın olduğu kadar ciddi bir iştir. Bununla birlikte boşanma davasının diğer davalardan farkı ciddi ve sarsıntılı bir psikolojik süreç içermesidir. Çünkü boşanma kararıyla birlikte insanlar geçmiş alışkanlıklarını bir kenara itmektedir. Boşanmaya karar vermek kolay değildir. Her ne kadar eskisi kadar olmasa da geleneğe bağlı ailelerde boşanma kararları kınanmakta hoş karşılanmamaktadır. Özellikle kadınlar için boşanma kararı toplum baskısına neden olabilmektedir. Ayrıca herhangi bir geliri olmayan kadın için boşanma kararı vermek çok daha zor olmaktadır.


Boşanma kararı zor bir karar olsa da bazen en iyi karardır çünkü bazı çiftler için evlilik toksik bir ilişki halini almaktadır. Öyle ki insanlar bazen yaşanan sorunlardan dolayı eşinin yüzünü görmeye tahammül edememektedir. Böyle bir durumda artık o kötü evliliği bitirmek ve hayata yeni bir sayfa açmak insana ciddi bir huzur verecektir.

boşanma davası kadın yalnız huzurlu
YALNIZLIK BAZEN DAHA HUZURLUDUR


Evlilik birliğinde yaşanan sorunlarda evliliği kurtarmak adına psikolog desteği düşünebilir. Fakat psikolog desteğine rağmen çözüm sağlanamıyorsa tek yol boşanma davası açmaktan geçmektedir. Bazen eşler müşterek çocuklar için birbirlerine katlanma yolunu tercih ederler. Anne baba ve çocuğun aynı evde yaşaması çocuğun psikolojisine iyi geleceği düşünülür oysa ki devamlı huzursuz bir ortamın bulunduğu evde çocukların psikolojisi daha kötü etkilenebilmektedir. (Psikoloji konularında doğru ve detaylı bilgi için lütfen bir psikologla görüşün) Yani bir çocuğun huzurlu boşanmış bir ebeveyn yanında kalması huzursuz bir aile ortamında kalmasından daha iyi olabilmektedir.


Boşanma kararının verilmesi anına kadar geçen süre psikoloji açısından çok zor bir süreç olduğuna yukarıda değindik. Bununla birlikte boşanma kararı verildikten sonra boşanma davası süreci de psikolojik açısından oldukça zorlu geçmektedir. Hele ki bazı vatandaşlarımız tarafından davasının kendisi tarafından yürütülmeye çalışılması o vatandaşlarımızın hayatlarını cehenneme çevirebilmektedir. Boşanmanın sürecinin verdiği sıkıntının yanında hukukun getirdiği karmaşanın içerisinde vatandaşlarımız boğulabilmektedir. Boşanma davalarının bir avukat aracılığıyla takip edilmesi boşanan kişi için en makul olanıdır çünkü avukatlar boşanma davalarında boşanan kişilerin üzerinden hukuki yükü ve karmaşayı aldığı kadar boşanan kişileri doğru bilgilendirerek kişilerin bu zorlu süreci atlatmalarına yardımcı olmaktadır.


BOŞANMA DAVASI VE AVUKAT

Boşanma davaları hukuk davasıdır ve bu konuda aile mahkemeleri görevlidir. Boşanma davaları bir hukuk davası olduğundan yani bir ceza davası olmadığından usul esasın önüne geçebilmektedir. Vatandaşlarımız mahkemelerde uygulanan usulleri bilemediğinden davasını bir avukat aracılığıyla

boşanma davası avukat

yürütmeyen vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşayabilmektedir. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması açısından boşanmaya karar veren bir kişinin bir avukata danışması ve bir avukat aracılığıyla bu süreci yürütmesi oldukça faydalıdır. Ayrıca bir iş yerinde çalışan kişiler için mahkemelerdeki duruşmaları takip ve duruşmalara katılım da zorlayıcı olabilmektedir.


Boşanma davaları insanların mahremlerinin mahkeme salonlarında tartışıldığı aile ve ev ortamında yaşananların konuşulduğu davalardır. Bundan dolayı her boşanma davası münhasırdır yani kendine özgüdür. Bu husus gözden kaçırılmamalıdır.


Avukat müvekkil ilişkisinde mahremiyet oldukça önemlidir fakat avukat müvekkil arasındaki mahremiyet boşanma davasında diğer davalara nazaran biraz daha mühimdir. İnsanlar daha önce ailesine dahi anlatmadıklarını boşanma davaları öncesi avukatlarıyla paylaşmaktadır. Bu konuda boşanmak isteyen kişinin bilinçli olması ve anlattıklarının mahkemelerde kullanılmayacak kısımlarının avukatın sır saklama yükümlülüğü çevresinde başka hiç kimsenin öğrenmeyeceğini bilmesi gerekmektedir.


Boşanma davalarında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun uyarınca bazen boşanmak isteyen kişiler için bir takım koruma tedbirleri alınabilmektedir. Boşanma nedeniyle can güvenliğinin olmadığını düşünen kişiler mutlaka bunu avukatlarına bildirmelidir.


BOŞANMA DAVASI AVUKATI

Hukukumuzda avukatlar arasında aslında boşanma avukatı yahut ceza avukatı gibi bir ayrım olmasa da yani her avukat her davayı takip edebilse de bazı avukatlar genel itibariyle belirli alandaki davaları alıp o alanda kendini geliştirebilmektedir. Örneğin sadece icra işleriyle uğraşan bir avukat

avukat

kendisini icra avukatı olarak tanıtabilir yahut halk arasında icra avukatı olarak tanınabilir. Boşanma davası avukatı da böyle düşünülebilir yani boşanma davasıyla ile sık ilgilenen avukata boşanma avukatı denilebilir. Belirli alanlarda kendisini geliştirmiş avukatlar bazen o alanda hiç iş yapmamış avukatlara göre bilgisiyle çeşitli avantajlara sahip de olabilmektedir.


ELAZIĞ BAROSU

82 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page