top of page

BOŞANMA DAVASI | AVUKAT BURAK CAN KAYMAZ | ELAZIĞ

GENEL BOŞANMA NEDENİ


EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELDEN SARSILMASI


(Boşanma davalarıyla ilgili olarak aşağıdaki yazımızda genel boşanma nedeni olan evlilik birliğinin temelden sarsılması müessesi incelenmiştir. Hak kaybına uğramamak ve daha detaylı bilgiler için Elazığ Barosu'na kayıtlı Avukat Burak Can KAYMAZ ile iletişime geçebilirsiniz.)

Türk Medeni Kanunu’nda bir takım özel boşanma sebepleri sayılmıştır. Fakat kanun koyucu ayrıca genel bir boşanma sebebi daha düzenlemiştir. Evli çiftlerin yaşadıkları sıkıntılar neticesinde boşanmak istediklerinde ve bu boşanma nedenleri özel bir boşanma nedenine dayanmıyorsa(zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz yaşam, terk, akıl hastalığı) genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılmasına dayanarak boşanabilirler.


Evlilik birliğinin temelden sarsılması halk arasında şiddetli geçimsizlik olarak bilinmektedir. Evlilik birliğinin temelden sarsılması Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde düzenlenmiştir:

Madde 166- Evlilik birliğinin sarsılması

Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.

Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.

Evlilik birliğini temelden sarsan olaylar her aileye göre farklılık arz edebilir. Bir aile için evliliği çekilmez hale getiren olay başka bir aile için böyle bir sorun yaratmayabilir. Bu nedenle evlilik birliğinin temelden sarsılıp sarsılamadığı hâkimin takdirindedir. Hâkim takdir yetkisini kullanırken tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını göz önünde bulundurur.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle boşanmanın 2 şartı bulunmaktadır. Bunlar;

1. Evlilik birliğinin temelden sarsılması

2. Ortak hayatın çekilmez hale gelmesi

Bununla birlikte kanun koyucu bazı durumda kendiliğinden evlilik birliğinin temelden sarsıldığını kabul etmiştir. Bu durumlardan;

Birincisi TMK m.166/3’te düzenlenmiş olup halk arasında anlaşmalı boşanma olarak bilinmektedir. Anlaşmalı boşanmayla ilgili detaylar farklı makalemizdedir.

İkinci durum ise TMK m.166/4’te düzenlenmiştir. Buna göre:

Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliğinin temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir. Bu durumun şartları;


I. Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmiş olması gerekir.

II. Bu kararın kesinleştiği tarihten itibaren 3 yıl geçmiş olmalıdır.

III. Her ne sebeple olursa olsun ortak hayatın yeniden kurulamamış olması gerekir.



Bu yazımızda evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle (şiddetli geçimsizlik) boşanma davası incelenmiştir. Evlilikte yaşanan sorunlar nedeniyle boşanmak isteyen çiftler evlilik birliğinin temelden sarsıldığını ve ortak hayatın artık çekilmez hale geldiğini iddia ederek birbirlerine karşı boşanma davası açabilirler. Taraflara, bu davaların karışık yapılarından dolayı hak kaybına uğramamak adına davalarını bir avukat aracılığıyla takip etmelerini tavsiye ederiz.

Avukat olarak Elazığ’da boşanma davalarıyla ilgilenmekteyiz. Eşinizle anlaşamıyor ve Elazığ’da boşanma davası açmayı düşünüyorsanız boşanma davalarıyla ilgilenen bir avukat olarak size yardımcı olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



BURAK CAN KAYMAZ

AVUKAT / ELAZIĞ




21 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page