top of page

BOŞANMA DAVASI


Evli kişiler çeşitli sebeplerle boşanma aşamasına gelmektedir. Bu sebepler Türk Medeni kanuna göre;

1- Zina

2- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış

3- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme

4- Terk

5- Akıl hastalığı

6- Evlilik birliğinin sarsılmasıdır


Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davasına bakmakla görevli mahkemeler aile mahkemeleridir. Boşanma davası açabilmek için aile mahkemesine boşanma davası dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Dava dilekçesi kanuna uygun hazırlandığı takdirde mahkemeye verildiği tarihte boşanma davası açılmış sayılır.


Boşanma Dilekçesi Örneği


Günümüzde internette boşanma dilekçesi örneği mevcuttur. Bununla birlikte boşanma dava dilekçesi örneği ile dava açmanız halinde çok ciddi hak kaybı yaşama ihtimaliniz yüksektir. Çünkü boşanma davası yazılı yargılama usulüne tabi olup bu usulün getirdiği bir takım yükümlülükler bulunmaktadır. Bu yükümlülükler yerine getirilmediği takdirde haklı olmanıza rağmen boşanma davasını kazanamayıp yargılama giderlerini cebinizden karşılamak zorunda kalacağınız gibi karşı tarafa ek olarak vekalet ücreti ödemek durumunda da kalacaksınızdır. Bundan dolayı bir avukata vekalet verip avukat yardımından yararlanmak sizin için çok daha yararlı ve ucuz bir yol olacaktır. Ayrıca boşanma davaları psikolojik olarak olarak en zor davalardan biridir. Tek başına bu süreci yürütmek sizi psikolojik olarak çok fazla yoracak belki de psikolojik destek almanıza sebebiyet verecektir. Bundan dolayı boşanma davalarını avukatsız yürütmek kendinize ve cebinize yapılmış en büyük kötülük olacaktır.


Boşanma Davası Ücreti / Boşanma Davası Açma Ücreti


Boşanma davası ücretini ikiye ayırabiliriz. Boşanma davası yargılama gideri ve avukata verilecek boşanma davası vekalet ücretidir. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki ister bir avukata vekalet verilsin isterse bir avukata vekalet verilmesin dava açan kişi boşanma davası yargılama giderlerini ödemek zorundadır. Dava kazanıldığı takdirde boşanma davası ücreti olan yargılama gideri davayı kaybedene ödettirilecek olup davayı kazanan yargılama giderini davayı kaybedenden geri alacaktır.


Boşanma Davası Ücreti 2023

Boşanma davası ücreti 2023 yılında; yargılama harç ve gideri olarak, tanık sayısı, bilirkişi sayısı, keşfe göre değişmekle birlikte yaklaşık 1500-3000 TL arası olabilmektedir. Bu miktar yukarı saydığım sebeplerle artış gösterebilir. Yargılama harç ve giderleri mahkemelerce tespit edilmektedir. Eksik olduğu takdirde tamamlatma yoluna gidilebilmektedir. Boşanma avukatı ücreti 2023 yılında ise Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan Avukatlık Asgari ücret tarifesinden az olmamak üzere avukat ile müvekkili arasında yapılacak anlaşma ile belli olmaktadır. 2023 yılı için bir avukat boşanma davası ücreti olarak en az 9200 TL alabilmektedir. Fakat boşanma davaları psikolojik olarak zor ve çok yorucu bir dava olduğundan ayrıca genelde karşı tarafça karşı dava açıldığından avukatın müvekkilden istediği ücret 9200 TL’den fazla olmaktadır.


Boşanma Dilekçesi Ücreti 2023

Avukata sadece boşanma dilekçesi yazılması için başvurulduğu takdirde avukat tarafından yazılacak boşanma dilekçesi ücreti 2023 yılında avukatlık asgari ücret tarifesine göre en az 1900 TL’dir. Bu tutar avukat tarafından gösterilecek emek ve özene göre avukat tarafından daha yüksek olarak belirlenebilir.


Çekişmeli Boşanma Davası


Boşanma davalarını anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayırmak mümkündür. Çekişmeli boşanma davasında tarafların anlaşamadığı bir takım hususlar mevcuttur. Bunlar; boşanmada kimin kusurlu olduğu, maddi ve manevi tazminatın verilip verilmemesi gerektiği, verilecekse bu miktarın ne kadar olacağı, mal rejiminden kaynaklı alacaklar, nafaka ev velayettir. Taraflar bu konuların herhangi birinde anlaşamadığından çekişmeli boşanma davası görülmekte, mahkeme kimin haklı olduğuna bu bağlı olarak tazminata ve nafakaya hükmetmektedir.


Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? / Çekişmeli boşanma ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davasının ne kadar süreceği mahkemelerin iş yoğunluğuna, tanık sayısına, delillerin değerlendirilmesine göre değişiklik göstermektedir. Büyük şehirlerde yoğunluk daha fazla olduğundan genelde duruşmalar arası daha fazla süre geçtiğinden küçük bir şehre göre örneğin Elazığ’a göre daha uzun sürmektedir. Elazığ’da görülen bir çekişmeli boşanma davasının sonuçlanması istinaf süresiyle birlikte davası genel olarak bir buçuk- iki yıl kadar sürmektedir. Bu süre kesin olmamakla birlikte bazen çeşitli sebeplerle uzadığı olmaktadır.


Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti

Çekişmeli boşanma davası ücreti avukatlık asgari ücret tarifesinin aşağısında olmamak üzere avukatla müvekkili arasında belirlenmektedir. Yukarıda belirttiğim üzere çekişmeli boşanma davasını ücreti 2023 yılında en az 9200 TL’dir. Fakat çekişmeli boşanma davaları çok yorucu ve yıpratıcı olduğundan ayrıca genel olarak karşı dava da olduğundan avukatlar tarafından ücret 9200 TL’nin üstünde belirlenmektedir.


Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası aile mahkemesine hitaben verilecek boşanma davası dilekçesiyle açılır. Verilen dilekçe doğru ise mahkemece dava dilekçesi davalı eşe tebliğe çıkarılır.


Anlaşmalı Boşanma


Anlaşmalı boşanma olarak bilinen düzenleme Türk Medenin Kanunun 166/3. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır.

Kanuni düzenlemeden anlaşılacağı üzere anlaşmalı boşanmak için tarafların en az 1 yıl evli kalması aranmaktadır. Ayrıca hakim tarafları bizzat dinleyeceğinden taraflar duruşmada hazır olmak zorundadır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesi için boşanmanın mali sonuçları hakkında ve çocukların durumu hususunda anlaşma sağlanmalı ve bu husus hakimce uygun bulunmalıdır. Eğer hakim tarafından anlaşma protokolündeki bir takım hususlar uygun bulunmazsa hakim tarafından getirilecek çözüm taraflarca uygun bulunmalıdır. Aksi takdirde anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir.


Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi - Anlaşmalı Boşanma Protokolü - Boşanma Protokolü

Uygulamada genel olarak avukatlar tarafından hazırlanan ve her iki tarafın imzası alınarak oluşturulan protokol daha sonra taraflardan birinin avukatının aile mahkemesine anlaşmalı boşanma dilekçesiyle birlikte verdiği anlaşmalı boşanma protokolüyle anlaşmalı boşanma davası açılır. Anlaşmalı boşanma protokolünün bir avukat tarafından hazırlanması elzemdir çünkü yapılacak protokol neticesinde boşanma gerçekleştiği takdirde taraflar bir daha geri dönüp tazminat isteklerinde ve mal rejiminden kaynaklı isteklerde bulunamayacaktır. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların avukatlarından yardım almamaları boşanma gerçekleştikten sonra tarafların ciddi hak kayıplarına neden olabilmektedir. Avukat vereceği yardımla anlaşmalı boşanma protokolünde haklarınızın savunulması için protokolde hangi maddelerin olması gerektiği belirtecek ayrıca sürece ilişkin bilgilendirme yaparak hak kayıplarınızın önüne geçecektir. Anlaşmalı boşanma dilekçesi yetkili aile mahkemesine hitaben hazırlanıp tarafların anlaşmalı boşanma hususunda mutabakata vardıklarını ve dilekçenin ekinde anlaşmalı boşanma protokolünün olduğunu belirtir. Aile mahkemelerince yoğunluğa bağlı olarak genellikle 1-4 hafta içinde uygun bir güne duruşma günü verilir. Tarafların her ikisi de duruşmaya katılmalıdır. Tarafların sadece avukatlarının katılması ile anlaşmalı boşanma gerçekleşmeyecektir.


Boşanma Avukatı – En İyi Boşanma Avukatı Kimdir?

Hukukumuzda avukatlar bütün davalara bakmaya yetkilidir. Yani aslında boşanma avukatı tam olarak doğru bir tabir değildir. Bununla birlikte sadece boşanma davalarıyla ilgilenen yahut boşanma davalarıyla daha çok ilgilenen, bu alanla ilgilenmeyi seven avukatlar boşanma avukatı olarak bilinmektedir.

En iyi boşanma avukatı kimdir? En iyi boşanma avukatı mesleğini seven, kanuna hakim, güncel içtihatları takip eden her avukat boşanma davalarında iyidir. Unutulmamalıdır ki davalar ve özellikle de boşanma davaları müvekkillerle birlikte yürüyen bir süreçtir. Boşanma avukatı tarafı doğru bilgilendirecek, taraflara lehine olan delilleri belirtip bunları taraflardan isteyecek ve bu delillerle davayı kazanmaya çalışacaktır. Özellikle tanık delilleri boşanma davalarında etkilidir. Bununla birlikte mesajlar, fotoğraflar, arama kayıtları, zina iddialarında otel kayıtları gibi deliller de hakimin kanaat oluşturmasında etkilidir.


Elazığ Boşanma Avukatı – Av. Burak Can KAYMAZ

Kaymaz Hukuk Bürosu olarak özellikle Elazığ ve çevre illerinde (Malatya, Tunceli, Diyarbakır, Bingöl) ayrıca gerektiği takdirde Türkiye’nin diğer illerinde boşanma davasında avukatlık hizmeti vermekteyiz. Boşanma davalarının zorlu bir süreç olduğunu biliyor, müvekkillerimizin bu zorlu sürecinde müvekkillerimizi aydınlatarak davanın kazanılması ve müvekkillerimizin haklılığının ortaya çıkması için müvekkillerimizle birlikte hareket ediyoruz.



Av. Burak Can KAYMAZ

KAYMAZ HUKUK BÜROSU

Elazığ Barosu Sicil:1088

TEL:5522280483




8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


Yazı: Blog2_Post
bottom of page